top of page

Almanya’nın Gizemli Gerçeği: Schwerin Kalesi

Kuzey Almanya’nın en küçük başkentlerinden biri Schwerin. 7 gölün arasında kalan bir şehir ve şehrin tam merkezinde olan koca bir saray Schwerin Kalesi. Almanya’ya gittiğimde kuzenimin kesinlikle görmem gerektiğini söylemesi ile keşfettim. Büyüleyici mimarisi, fantastik dünyasıyla bizi karşılıyor saray. Ana kapıdan içeri girerken gramofon çalan yaşlı bir amcayla karşılaşıyorsunuz gramofonun sesi ve sarayın büyüleyici dış cephesi sizi masalsı bir dünyaya sürüklüyor neredeyse.

Arnavut kaldırımlı sokakları, aralarda kalan eski evler ve yeni yapılmış son dönem binalarla dikkat çekiyor şehir. Kale’ye gelecek olursak bir müze olarak hizmet veriyor size çok güzel dekore edilmiş bir botanik bahçeyle karşılaşıyorsunuz sarayın dış kısmında. 1845 yılında yapımına başlanan saray 1857 yılında tamamlanmış bir dönem Mecklenburg Düklüğü’nün hizmetini de yapmış olan bu ihtişamlı saray yıllardır sapasağlam bir şekilde ayakta duruyor. Avrupa’nın Romantik Tarihselcilik akımının önemli eserlerinden.

Kalenin içerisi güvenlik görevlileriyle dolu bazı bölümleri dışında gezemeyeceğiniz yer yok çok büyük bir kale olmasından dolayı gezeceğiniz zaman dilimi uzun olabiliyor aynı zamanda İngilizceniz varsa saray hakkında ayrıntılı bilgileneceğiniz rehberlerde bulunuyor. Sarayın içini gezmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Sarayda gezerken her an bir şey olacakmış gibi bekliyorsunuz o büyüleyici hava adeta sizi içine alıyor. Gizem dolu bir sessizlik var sarayda.

İçerisinde eski dönemlere ait eşyalar var en dikkat çekici tarafı tavanına büyük bir incelikle işlenmiş olan resimler tavana baktığınızda resimler size adeta merhaba diyor. İçeriden dışarıya açılan avluya benze bir bölümünde sarayın mimarisi çok etkileyici oluyor tüm bu söylediklerimize binaen ne kadar doğru bilmiyoruz ama söylentilere göre bu masalsı diyarın bir de hayaleti varmış: Küçük Peter. Schwerin Sarayı’nın koridorlarında dolanıyormuş. Farklı rivayetler olsa da bu hayaletin 17.yy’a ait şekilde giyinmiş bir süvari olduğu söyleniyor, tabii biz henüz karşılaşmadık.



Comments


bottom of page