top of page

Bay Mükemmel ve 4 Filmi:Aamir Khan


Her döneme ve her bölgeye sanattan, spora, siyasetten , bilime kadar birçok alanda damga vurmuş kişiler vardır. Sanat alanında da Hindistan'ı düşündüğümüzde aklımıza Bollywood gelmekte ve burayı Bollywood yapan bence Aamir Khan. Kendisine bay mükemmel denilmesini pek sevmese de  birbirinden mükemmel 63 filmi var. Filmlerinin konuları genelde farkındalık oluşturma ve Hint kültürünü tanıtma açısından oldukça başarılı. Zaman zaman güldürecek zaman zaman ise ağlatacak. Bu listede en çok bilinen 4 filmi yer almakta. Hala izlemediyseniz mutlaka şans vermelisiniz.


3 İditios (Aptal)


Birçoğumuzun Aamir Khan ile tanıştığı film desek yanlış olmaz. Dünya üzerindeki

sorunlardan biri de şüphesiz eğitim. Yani eğitim sistemi eleştirisi. Bir yarış atı mantığı ile bakılan öğrenciler ya da ilgi alanlarındaki meslekler yerine ailelerinin belirlediği meslekleri seçmek zorunda kalanlar. Bir diploma alan bu kişiler gerçekten mutlu olacaklar mı, işlerini severek yapacaklar mı bunlar hiç düşünülmüyor ve sahte diploma alanlar da var tabii. Tüm bu adaletsiz süreci eğitime ulaşmadaki maddi ve coğrafyanın etkisi altında işlemiş 3 kafadar arkadaş var ve bu arkadaşlar mühendislik öğrencileri ama kimi fotoğrafçılığa ilgi duysa da ailesi fotoğrafçılık ile para kazanılamayacağını başka bir iş yapması gerektiğini söyleyip ona destek olmuyorlar. Diğer arkadaşlarının da daha farklı öyküleri var. Hepsinin ortak noktası okul müdürünün üzerinden eğitim sistemine dair eleştirileri. Ayrıca hepsi mezun olduktan yıllar sonra tekrar bir araya geliyorlar.




Dangal


Birçok toplumda insanlar kız çocuk sahibi olmak yerine erkek çocuk sahibi olmak isterler. Erkek çocukların daha kuvvetli olduğu, birçok alanda daha yetenekli oldukları düşünülür. Bu yüzden kız çocukları hayatları boyunca erkek kardeşleri ya da toplumdaki diğer erkeklerin hep gölgesinde kalırlar ve üzerlerine atfedilen rollerden kurtulamazlar. Yeteneklerini gösterebilecek şansı elde edemezler. Aamir Khan da Hindistan'da ki bu algıyı fark edip filme konu etmiş çünkü bir şeyleri değiştirmek istiyorsak bunu en iyi sanatla yapabiliriz. Aamir de filmde erkek evlat sahibi olmak isteyen bir babayı oynuyor. Erkek çocukları olsun ki onları güreşe hazırlasın ve şampiyon olsun ama bir türlü erkek çocuğu olmuyor. Bir kırılma noktası yaşayarak kızlarını güreşe çalıştırmaya başlıyor. Kızların ilk olarak ailede verdikleri

mücadeleyi, topluma  karşısında da vermek zorunda kalıyorlar çünkü bir kadının dış

görünüşü, yapabilecekleri hep sınırlı ama bu sınırlar kızların yetenekleri ile mücadele

edemiyor.



Taare Zameen Par(Yerdeki Yıldızlar)

Sürekli gökteki yıldızlara bakarsak içimizdeki yıldızları fark edemeyebiliriz. Eğitim sistemi eleştirisine farklı bir açıdan bakan bu film ilk olarak aile içerisindeki eğitimi eleştirerek başlıyor. Bir çocuğun ilk eğitildiği yer, yeteneklerinin ilk keşfedildiği yer ya da karşılaştığı zorluklarla mücadele de arkasında olması gereken ailesidir. Dünyaya farklı bir çocuk olarak gelen ana karakterimiz ailesi tarafından anlaşılamayınca yatılı okula verilir. İçine kapanan çocuk , okulda da anlaşılamayınca iyice içine kapanır ve hırçınlaşır. Aslında anlaşılması basittir.



Ghajini

Hayatta bazı olayları hiç unutmak istemeyiz ne var ki bazı olayları da hiç hatırlamak istemeyiz. Bu yüzden bazen hafıza kayıpları iyi gelebilir. Ghajini filmi ise bunun çok iyi bir fikir olmadığını işlemeye çalışmış çünkü niçin yaşadığımızı unutursak amacımıza ulaşmamız zorlaşır. Bu filmde Aamir Khan 15 dk da bir hafızasını kaybediyor ve yaşadığı kötü olayın intikamını almaya çalışıyor.


コメント


bottom of page