top of page

Egzersizin Zihinsel Sağlığa Etkileri Nelerdir?


Egzersizin bilişsel sağlığı iyileştirmesinin birçok yolu vardır. Biliniyor ki kardiyo çalışmaları kalp atış hızınızı yükseltir ve beyninize giden kan akışını artırır. Artmış kalp atış hızınıza, antrenmanınızın yoğunluğuna bağlı olarak daha sert ve daha hızlı nefes alma eşlik eder. Solunumunuz kan dolaşımınıza daha fazla oksijen pompaladığından beyninize daha fazla oksijen verilir. Bu, hafızayı ve düşünmeyi kontrol eden beyninizin belirli bölümlerinde nöron üretimine (nörogenez) yol açar. Nöron üretimiyle artan bilişsel rezervin de bunamanın etkilerine karşı tampon oluşturmaya yardımcı olduğuna inanılır.

İdrak ve egzersiz arasındaki bağlantıya aracılık eden bir başka faktör ise nöronun hayatta kalmasına ve fonksiyonuna yardımcı olan proteinler olan nörotrofinlerdir. Egzersizin nörotrofin üretimini arttırarak beynin plastisitesini (beyinin bağlantılarını düzenleme ya da yeni bağlantılar kurma yetisi) güçlendirdiği sonuç olarak da daha iyi hafıza ve daha kolay öğrenme yetileri kazandırdığı anlaşılmıştır. Bunlara ek olarak egzersizin beyindeki bilgi işlem kapasitesini arttırdığı ve ayrıca seratonin hormonunu etkileyerek mutluluğu da yükselttiği bilinmektedir.

Bunama konusunda ise yaşam tarzındaki egzersiz gibi bazı değişiklikler risk faktörlerini %35 oranda azaltabilir. Ayrıca, egzersizin inanılmaz bir şekilde bunama başlangıcını 15 yıla kadar geciktirebildiği görülmüştür.

Zihinsel sağlık açısından şu bilginin unutulmaması gerekiyor: Yapılan bir araştırmada haftada 150 dakika egzersiz yapanların yapmayanlara göre daha iyi bilişsel sonuçlar elde ettiği kanıtlanmıştır.


Comments


bottom of page