top of page

Evde İzlemeniz Gereken Birbirinden Güzel 11 Belgesel

Günümüzde bilgi edinebileceğimiz yollar çoğaldı. Bir o kadar da merak edeceğimiz konular… Bir yandan farklı bakış açısı edinmek bir yandan da keyifli zaman geçirmek isterseniz bu belgeseller tam da size göre. Ekonomiden, tarihe birçok konu için çekilmiş. Bazıları aklınızdaki soruları cevaplarken bazıları ise sizi şaşırtıyor.

1-Tüfek, Mikrop, Çelik

Yaratılış konusu halen çözülmüş değil. Doğa ana her geçen gün yeni bir ipucu sunmakta. Puzzle parçalarını bir yerden birleştirmeye başlamalı. Tüfek, Mikrop, Çelik 3 bölümden oluşuyor. Bunlar sırasıyla” Cennette, Fetih ve Tropikal bölgelerde” İnsan atasının Afrika’dan nasıl yayılmaya başladığından günümüze kadarki süreci dönemlere ayırarak ve çeşitli sorular sorarak irdeliyor. Belgeselin ismi tabii ki tesadüf değil. İlk çağda önemi artan madenler ve çelik; tüfek ile fetihler ve savaş olgusu ve son olarak mikrop ile de dönemlere damga vuran hastalıklar… Belgesel parçaları sizin için toplamış. Birleştirmesi sizden.



2-Abd’nin Gizli Tarihi

Amerika, Türkiye gibi köklü bir tarihe sahip değil ama tarihte var olduğundan beri Amerika birçok olayın önemli bir aktörü. Özellikle de Soğuk Savaş Dönemi’nin. İlk kez 1947 yılında ABD’li Bernard Baruch tarafından kullanılan “Soğuk Savaş” deyimi 1947 ile 1991 yılları kapsayan dönemi ifade eder. Oliver Stone ve Peter Kuznick tarafından oluşturulan 10 bölümlük bu belgeselde NATO’nun kuruluşundan; ABD ve SSCB arasındaki ilişkilere ve İsrail – Filistin günümüz ilişkileri kökenine inebilirsiniz. Daha fazlası için izlemelisiniz.



3-That Sugar

Günümüzde on kişiden ikisi şeker hastası. Doktorlar sürekli olarak üç beyazdan uzak durmamız gerektiğini belirtiyorlar ama şekerden uzak durabilmek mümkün mü? That Sugar belgeseli bu soruyu cevaplayarak başlıyor. Standart bir süpermarkette şeker içeren ürünler raflardan kaldırılsaydı ürünlerin sadece %20 si kalırdı. Korkunç bir oran! Buna bağlı olarak şekerin bir sigara bağımlılığı gibi olmasında sadece fiziksel görünüşümüzü etkilemesinden değil aynı zamanda beynimizin şeker ile bir imtihan geçirdiğini anlatıyor. Son zamanlarda artan bir mutsuzluğunuz var ise beyninizin şeker ile mücadelesinin payı oldukça büyük.




4-Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir

Yerleşik yaşama geçmelerinin ardından insanlar çeşitli faaliyetlerle uğraştılar ve kentleri yarattılar. Zamanla bu kentler gelişti ve günümüz şeklini aldı. Antik Yunan’da bu kentlere ‘polis’ deniyordu. Günümüzde metropolis, dünya kenti gibi çeşitli isimler veriliyor. Ekümenopolis ise 1967 yılında Yunanlı şehir plancısı Constantinos Doxiadis tarafından ifade edilen günümüzün kentleşme ve nüfus artışı hızları göz ününe alındığında, gelecekte dünyadaki bütün kentleşmiş alanların ve megapollerin kuşaklar halinde birbirleriyle birleşeceği ve tek bir şehir oluşturacağı fikrini temsil eden bir terim. Bu belgesel de İstanbul üzerinden 1980’lerde ortaya çıkan neoliberal politikalar etkisiyle uluslararası sermayenin ve yöneticilerin yarattığı şehiri ve bu şehirde yaşayan halkın durumunu anlatmakta. Belki de her gün tanık olduğunuz ama anlam veremediğiniz İstanbul gerçeğini ifade edecek sizin yerinize.



5-2008 Economıc Crısıs:Insıde Job

Dünya geçmişten günümüze çeşitli ekonomik krizler geçirdi. Bu krizler günümüz ekonomi politikalarını elbette etkiledi. Kimi devletler krizlerden ders çıkardı fırsata çevirdi. Kimi devletlerin sonunu getirdi bu krizler yönetimlerin değişmesine neden oldu. Bu krizlerden biri de 2008 Ekonomik krizi hepimizin bildiği adıyla “Mortgage Krizi”dir ve 1929 ekonomik krizinden sonra önemli bir ekonomik krizdir. Başta Amerika’da ortaya çıkan bu kriz zamanla tüm Avrupa’yı etkisi altına almıştır. Belgeselde bu krizin nedenleri ve sonuçları dönemin önemli aktörleri etrafında Obama dönemi ve öncesi ile çeşitli ekonomistlerin diliyle anlatılmıştır.



6- Çalınmış Güzellik

Güzellik nedir sorusuna kimisi güzel bir çiçekten bahsederken kimisi ise güzel bir manzaradan bahsedebilir. Farklı cevaplar bulabiliriz ama genel olarak güzellik kavramını kadın ile özdeşleştirmekteyiz. Çalma eylemi ise hepimizin ortak bir fikri olarak kötü bir eylem fakat nelerin çalınabilir olduğu konusunda ortak fikirde değiliz. Kimimiz maddi eylemlerin çalınabilir olduğunu savunurken kimimiz ise güzelliğin de çalınabilir olduğundan bahsediyor. TRT Belgesel yapımı olan bu belgeselde insanların zihinlerinde kazınmış güzellik algısı ve bu algının kadın bedeni üzerindeki etkileri ile bu sorulara cevap vermekte.



7- Baraka

Son zamanlarda en çok şikâyet ettiğimiz konulardan biri de zamanımızın olmaması. Hiçbir şeye hiç kimseye zamanımız yok. Hep bir koşuşturma halindeyiz. Hayallerimiz de sorunlarımız da bizlerle koşuşturmakta. Durum böyle olunca da hayallerimizi gerçekleştiremiyoruz ve sorunlarımızı da çözemiyoruz. Üstelik daha da büyütüyoruz onları. Adını kutsanma anlamına gelen kelimeden alan Baraka’da diyalog yok, ses yok sadece müzik var. Hayal ettiğiniz birçok yeri gezebilir, arkadaş edinebilir ve kendinizle konuşmaya vakit bulabilirsiniz.



8-Samsara

Yaşamımızda her geçen gün sanki hiçbir gün gibi. Çoğumuzun kurduğu cümlelerden biri de “hayat tekrardan ibaret’’cümlesi. Hep aynı acıları, sevinçleri yaşıyor gibiyiz. Ölüm ve doğum gibi mesela… Mevsimler hep aynı sıra ile birbirini izliyor. Belki kış mevsiminde kar yağması gerekirken yağmıyor ama bu bir sürekliliğin olmadığı anlamına gelmiyor. Bu bizim tükettiğimiz, bizim tükendiğimiz gerçeğini ifade ediyor. Samsara kelime anlamı itibariyle; hayatın sürekli dönen, sonsuz çemberi demektir. Tıpkı Baraka gibi aynı mantıkla çekilmiş; diyalog yok, ses yok, yorum yok sadece müzik var. Baraka’da düşündüğünüzde teoride kalan şeyler Samsara’da bizzat oyuncu olup sahneye çıkıyorsunuz.


9-25 LİTRE

Bir sabah uyandığınızda sizin için önemli olan birçok şeyin olmadığını düşünün. Peki ya bir sabah uyandığınızda sularınızın kesilmiş olduğunu ya da tam duştayken suların kesildiğini hayal edin… Aslında bir çoğumuzun yaşadığı bir durum ve ne kadar sinir bozucu olsa da eninde sonunda suların akmaya devam edeceğini biliyoruz. Eğer o sabah kalktığımızda suların tekrar akmayacağını ve 25 litre su kullanım hakkımız olduğunu öğrenseydik? Hayal bile etmek istemiyoruz değil mi! Ama bulaşık yıkarken, diş fırçalarken onca su tüketiyoruz ve kuruyan su kaynaklarımızın bizi bekleyen sonun bile farkında değiliz ya da farkına varmak istemiyoruz. Gökhan Oğuz ve birçok sanatçının yer aldığı bu belgesel ile 2040 yılı su gerçeğine işaret edilmiş. Su sorunun 3.Dünya Savaşı ile ilişkili olduğuna dair olduğu söyleniyor. Sadece insanlığın sorunu değil tüm doğanın sorunu özellikle de insanların dengesini bozduğu bu doğadaki suçsuz hayvanların, bitkilerin…



10-Gizemli Tarih: Göbeklitepe

Tarihi kazılarda tam sona yaklaştık derken başladığımız yere dönmemiz mümkün ya da tüm soruları cevapladık derken yeni bir soru zinciri oluşturmamız da mümkün. Üzerinde yaşadığımız coğrafyadan kaynaklı olabilir, yaratılış konusunu çözmek oldukça zor. Göbeklitepe de ilk bulunduğunda öyle yaptı. Bizleri en başa götürdü, başladığımız noktaya. Belki yakında yeni bir yer daha keşfedeceğiz ve o yer bizi Göbeklitepe’den de geçmişe götürecek ama bunu söyleyebilmek için öncelikle Göbeklitepe’nin tamamının ortaya çıkarılması gerekiyor. Tamamı ortaya çıkarılamadı ama her geçen gün yeni ipuçları sunmakta. Kimimiz ilk tapınak olduğundan bahsediyor, kimimiz ise buğdaydan ve yerleşik yaşamdan bahsediyoruz. Hakkında çeşitli kitaplar ve belgeseller mevcut. Hatta o kadar etkiledi ki bizi bu keşif dizilere bile konu oldu. Sizler de bu gizemin en güncel sorularını soran kapsayıcı bir belgesel arıyorsanız TRT belgesel yapımı olan bu belgeseli izleyin.



11- 72 Tehlikeli Hayvan Serisi

Canlılar arasında en çok hayvanlar ve insanlar karşılaştırılmakta. İnsanların daha üstün olduğu savunulsa da insanoğlu hayvanları evcilleştirdiğinden beri birçok özelliklerinden yararlanmaya başladı ve doğalarını anlamaya çalıştı. Bir o kadar da dokunamadığımız, yanına yaklaşamadığımız hayvanlar da var. Bu hayvanları besleyenleri ve yanlarına yaklaşanlara hayret içinde bakıyoruz. Peki onlar evde misafir etmemiz mümkün olsaydı, hem de 72’sini birden. Netflix’de bulunan bu seri ile birbirinden farklı bölgelerde yaşayan bildiğimizi düşündüğümüz ya da belki adlarını bile duymadığımız tehlikeli hayvanları yakından tanıyabilirsiniz. Sadece onları değil, onların diğer hayvanlarla olan ilişkilerini de öğreneceksiniz.



Comments


bottom of page