top of page

Geçmişten Günümüze: Beyaz Saray

Amerika’da birçok ünlü adres bulunmaktadır ama bu adreslerden en ünlüsü 1600 Pensilvanya Bulvarı Washington DC adresidir. Burada 50 eyalet ve 304 milyon insanın yöneticisi olan ABD devlet başkanının çalıştığı ve aynı zamanda özel evi yani ailesi ile birlikte yaşadığı, çocuklarının doğum günlerini kutladığı, düğünlerin yapıldığı Beyaz Saray yer almaktadır.

Beyaz Saray ya da White House, ilk olarak 1800 yılında inşa edildi. Toplam 6 kattan oluşan bu binada Başkan ailesi ile birlikte 2. ve 3. katta yaşamaktadır. Bu katlarda 16 yatak odası, 1 salon , 1 mutfak ve 1 yemek odası bulunmaktadır. Katlar arası ulaşım için 3 asansör bulunmaktadır. Binanın West(Batı) ve East(Doğu) olmak üzere iki kanadı bulunmaktadır. Batı kanadında çalışma ofisleri var. Başkanın ofisi olan Oval Ofis de burada yer almaktadır. Oval Ofis şömine ve başkanın masasının arkasında üç geniş pencere yer almaktadır. Aynı zamanda eski başkanların resimleri duvarda asılıdır ve 1880 yılından İngiliz Kraliçesi Victoria’dan hediye masa bulunur. Bu kanatta yaklaşık olarak 150 kişi başkan için çalışmaktadır. Her yeni başkan yeni perde, mobilya ve halı seçer.




Oval Office

First Lady ise başkandan ayrı kanatta East Wing'de kalır. Buradaki 100 kişi ise bina ile ilgilenir. Başkanın eşi ve çocukları ile zaman geçirmesi ve çeşitli faaliyetleri yapabilmesi için içerde sinema salonu, bilardo odası, bowling odası ve kütüphane bulunur. Dışarda ise tenis sahası ,koşu yolu , yüzme havuzu bulunur. Ayrıca bahçede sebze ve meyve yetiştirilir. Dünya basının yakından takip ettiği bu adres birçok önemli karar aldı ,filmlere konu oldu ve önemli devlet başkanlarını ağırladı Başkan bu özel misafirleri ile East Room’da buluşur ve Queen’s Bedroom ya da Lincoln Bedroom'da kalırlar. Misafirler ile 140 kişilik olan State Dining Room 'da yemek yerler. Yemeklerin hazırlanması için 5 mutfak ve 5 şef bulunmaktadır. Gazetecilerle ise Press Room’da konuşur, sorularını cevaplar.


Oval Office

Lincoln Bedroom

Beyaz Saray önemli kişileri ağırlasa da kapısı sadece onlara açık değil. Yaklaşık olarak her gün 6000 kişi ziyaret eder ve ücretsizdir. Genel olarak binada 132 oda, 32 banyo, 412 kapı, 147 pencere ve 28 şömine yer almakta. Eski başkan Ronal Reagan'ın da dediği gibi Beyaz Saray sekiz yıldızlı bir otele benzemekte.


Lincoln Bedroom



Kaynakça:

New Headway Fourt Edition kitabından (sayfa 3-35) ve Wikipedi'den yararlanılmıştır.

Comments


bottom of page