top of page

İstanbul'da Ücretsiz Gezilecek 13 Müze

Gezmeyi kim sevmez ki! İstanbul uçsuz bucaksız bir şehir. Keşfedilmeyi bekleyen birçok sokağı var. Bir o kadar da yaşanmışlığı tarihi içine hapsetmiş. Zaman makinesi henüz icat edilmemiş olsa da müzelerle geçmişe yolculuk etmek mümkün. Üstelik ücretsiz seyahat edebileceğinizi söylesek? O halde bu liste tam da size göre.




1-Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi

Geçmişi kim merak etmez ki? Yaradılışı; ilk insanı ve onun kullandığı eşyaları… Aslında bir dakika da olsa insan, ilk insan olmak ister. Onun gibi düşünmek, onun gibi ateş yakmak ve onun korkularını yaşamak … O gözlerle bakıp anlamlandırmak ister dünyayı. Eğer siz de yaratılışa dair anlamlı cevaplar arıyorsanız, kullandıkları eşyaları merak ediyorsanız ve aynı zamanda arkeologların çalışmalarında kullandıkları eşyalara da ilginiz varsa Laleli de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin altında yer alan bu müze tam da size göre.


2- Sirkeci Gar Müzesi

Ulaşım, günümüzün büyük sorunlarından. Hangi ulaşımın daha güvenli olduğunu tartışıyoruz ve bir o kadar da toplu taşımalardaki mutsuzluğu… Gönlümüz hep nostaljiden yana. Geçmişte araçlar daha mı güvenliydi bilmiyoruz ama o zamanlar insanların daha mutlu oldukları kesin. Sirkeci’de ulaşımla ilgili çeşitli aletleri keşfedebileceğiniz güzel bir müze.


3- Büyük Postane Ptt Müzesi

Haberleşme mühim bir konu aynı ulaşım gibi. İnsanlar tarih boyunca çeşitli aletler ile iletişim kurmuşlar. Kimi zaman iyi bir haber almışlar, kimi zaman ise haber alabilmek için mücadele etmişler. Tarihin büyük bir bölümünü ise postacılar oluşturmuş. Şarkılarını unutmasak da onlar unutulmaya başlandı. Sokaklarda pek görmüyoruz onları çünkü hepimiz birer postacıyız artık. Mektuplaşmak günümüzde pek olmasa da PTT’nin başka çalışmaları devam ediyor. Eğer yolunuz Eminönü’ne düşerse PTT’nin ilk haline bakın derim. Kim bilir belki mektup bile yazmak isteyebilirsiniz.


4-İş Bankası Müzesi

Bankalar uzun süredir hayatımızda. Haklarında çeşitli tartışmalarımız ve korkularımız olsa da hayatımızın büyük bir parçasını oluşturuyorlar. İş Bankası ise 1924 yılından beri bizlerle. Tarih içerisinde değişimden kaçabilen hiçbir şey yok. Bankalarda bu değişimden kaçamadı. Eminönü’nde bulunan bu müze ile bu değişime tanık olabilir, o zamanlar kullanılan hesap makinelerinden fotokopi makinelerine; çeklerden kumbaralara birçok şeyi yakından inceleyebilirsiniz. Kim bilir belki o tarihlerde çalıştığınızı ya da sıraya girmiş bir müşteri bile olduğunuzu hayal edebilirsiniz. Bu arada kasa dairesini gezmeyi unutmayın.


5-Hünkâr Kasrı

İstanbul şüphesiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve birçok devlet kurulmuş. Şahitliğini yaptığı imparatorluklardan biri de şüphesiz Osmanlı. Osmanlı denildiği zaman çok şey geliyor. Aklımıza gelen şeylerden biri de tabi ki yapılar. Günümüzde birçok yapıyı kaybetmiş olsak da hala bazıları bizlerle. Eminönü’nde bulunan bu müze ile Osmanlı’nın 17. yy’na gidebilirsiniz. Bulunduğu yer garip olsa da aslında bu garipliğin verdiği güzellik müzeye giden yere girdiğinizde sizi resim sergisinin karşılayacak olması. Her hafta değişik konularla ilgili birçok sergiyi de gezme fırsatı elde edebilirsiniz. Sergi sonunda müze sizi bekliyor olacak.


6-Beşiktaş Deniz Müzesi

İstanbul’un tartışmasız güzelliği boğazı. Deniz birçok şaire ilham olmuştur ve İstanbul’un sevilme nedeni. Sadece bununla sınırlı değil. Diğer yollardan ulaşımda olduğu gibi deniz ulaşımı da değişime uğramış. Vapur ile karşıdan geliyorsanız Beşiktaş’a ya da tam da karşıya geçmek üzereyseniz kesinlikle uğramalısınız. Müzede Piri Reis haritasından kayıklara birçok deniz aleti bulunmakta. Belki bu kayıklarla Beşiktaş iskelesinde yolculuğa çıktığınızı da düşleyebilirsiniz. Sadece öğrenciler için ücretsiz.


7- Basın Müzesi

Gazete okuyor muyuz eskisi kadar pek değil? İnternet üzerinden haber siteleri gezmek daha çok bilgiye ulaşmamızı sağlasa da gazete sayfalarını tek tek çevirip okumanın tadı bir başka.Sokaklar da gezinen “yazıyor” diye bağıran çocuklar yok artık çünkü habercilik de teknolojiden nasibini aldı. Haber yapmak eskisinden daha kolay saniyeler içinde yayılıyor haberler ama doğru haber yapmak da bir o kadar önemli. Çemberlitaş’da bulunan bu müze ile basın teknolojisinin başlangıçtan bu yana geçirdiği evrimi izleyebilirsiniz. Taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, rotatif tipo entertip, prova tezgâhları…

8- Mehmet Arsay Otomobil Müzesi

Çoğumuzun hayallerinden biri otoparkımızda klasik bir otomobilimizin olması. Kimimiz ise düğün arabalarımızı klasik olanlardan seçiyoruz. Otomobiller artık çok teknolojikler ama ruhsuzlar. Buna karşın klasik otomobiller ise bir renk bir ruh taşıyorlar. Halkalı’da yer alan bu müze ile birçok filme konu olmuş, birçok hikâyeye tanıklık etmiş arabalara bakabilirsiniz ama sadece “cumartesi ve pazar günleri” ziyaretçiye açık.


9- Salt Galata / Osmanlı Bankası Müzesi

Öyle bir yer olsun ki hem ders çalışmak hem sergi dolaşmak hem de müze dolaşmak mümkün olsun diyorsanız, burası tam da size göre. Zemin katında bulunan Osmanlı Bankası ile günümüz bankalarını karşılaştırabilir, binlerce kitap arasında kaybolup çeşitli sergiler ile değişik bakış açısı kazanmak istiyorsanız keşfetmeye değer. Bu arada iş ve staj olanakları da var.



10- İstanbul Modern

Geçici olarak başka bir yere taşınmış olsa da bünyesinde çok önemli emekler taşımaya devam ediyor. Sadece ücretsiz olarak “perşembe” günleri kapılarını açan İstanbul Modern’de birçok şeyi keşfedebileceğiniz gibi çeşitli filmlerde gösterime girmekte. Aynı zamanda içinizdeki yeteneği de keşfedebileceğiniz kurslara da katılabilirsiniz. İstanbul Modern, Karaköy’deki yeni binası yapılana kadar geçici olarak Beyoğlu’ndaki eski Union Française binasında “Sizin Perşembeniz” adı altında ücretsiz olarak “perşembe “günleri sizleri beklemekte.


11-Pera Müzesi

Adını Yunanca “ötesi, öte” anlamlarına gelen Pera kelimesinden alan Pera Müzesi, Osmanlı zamanlarından beri önemli olan bir nokta da Beyoğlu’nda bulunmakta. Beyoğlu’nun o kendine özgü havası tabi ki müzeye de yansımış. Müze de “oryantalist resim”,” Anadolu ağırlık ve ölçüleri” ve “Kütahya çini ve seramikleri” koleksiyonlarını sergiler yanında İstanbul Modern de olduğu gibi çeşitli film gösterileri ve kurslar var. Bunlara ek olarak ben bu güzel ortam da bir şeyler de tatmak istiyorum diyorsanız Pera Cafe’de dünya mutfağına dair birçok lezzeti de ulaşabilirsiniz. Uzun Cuma adı altında sadece cuma günleri ücretsiz.


12-Sakıp Sabancı Müzesi

Sabancı Üniversitesi bünyesinde çalışmalarına devam eden bu müze Osmanlı hat sanatının seçkin örneklerinden ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yaratılan tablolardan oluşan zengin koleksiyonlarını içermekte. Yapılan çeşitli konser, konferans ve seminerleriyle çok çağdaş bir müzecilik ortamı sunmaktadır. Ücretsiz olarak sadece çarşamba günleri gezilebilen Sakıp Sabancı Müzesi, rotayı çarşamba günleri Emirgan’a çevirmek için güzel bir sebep.


13- Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Müzesi

Bakırköy denildiği zaman aklımıza gelen ilk şeylerden biri de şüphesiz Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi. Hastane ile ilgili çeşitli efsaneler ve buna bağlı olarak yanlış bilgiler mevcut. Bu müze de aslında kafamıza takılan sorulara hastanenin geçmişten günümüze olan gelişimini anlatan filmleri ve aletleri ile cevap vermekte.





Comentários


bottom of page