top of page

Farklı Dallarda Bir Gezgin: Ahmet Emin Batman


Merhaba, öncelikle seni tanımak isteriz. Kimdir Ahmet Emin Batman?

Ahmed Emin Batman, Amsterdam merkezli, 23 yaşında olan bir multidisipliner sanatçı, içerik üreticisi ve mimardır. Sanatı; fotoğrafçılık, film ve hat sanatı gibi alanları kapsamaktadır. Göç, maneviyat ve kültürlerarası ilişki gibi temaları keşfetmektedir.

TU Delft mezunu olan Batman, Stedelijk Modern ve çağdaş sanatlar Müzesinde çalışmıştır. En son projeleri arasında Avrupa'da birinci nesil Türk göçmen işçilerin hikayelerini belgeleyen " Tompouce ve Baklava Arasında" yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye'deki Deprem Bölgesi'nde gönüllü tercüman olarak bulunduğu anda çektiği "Seslerimizi Duyuyor musunuz?" adlı bir belgesel üzerinde çalışmaktadır. Memento Diem adlı video-enstalasyon eseri van Gogh Müzesinde sergilendi ve Avrupa sanat camiasından çok ilgi gördü.


Biz Karavan ekibi olarak hep şu soruyu soruyoruz: İlhamın ne?

İlhamım yaşadığım, gördüğüm her şey. Geleneksel Türk sanatından, hat sanatından, Hollanda’nın çağdaş sanatından ilhamımı alıyorum.


Kendini Multidisipliner sanatçı olarak tanımlıyorsun, bu sanatçıların olayı nedir?

Farklı sanatları kullanarak eserlerimi yapıyorum. Tek bir sanat ile kendimi sınırlandırmıyorum. Hem fotoğraf hem hat hem film hem mimari sanatı kullanarak eserlerimi ortaya koymaktayım.



Türk’sün ve başka bir ülkede yaşıyorsun, avantajları- dezavantajları neler? Türkiye’de olmakla başka ülkelerde olmak sanatı etkiler mi?

Ben Amsterdam’da doğdum, büyüdüm. Köklerimin Türkiye’de olması beni onurlandıran bir şey. Kültürümüzü çok seviyorum. Türk olduğum kadar ayrıca Hollandalıyım da. Türkiye’de yaşamadığım için karşılaştırmam ne kadar doğru olur bilemem fakat Hollanda’nın sanat ve tasarım konusunda dünya öncüsü bir ülke olduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Dünyanın ikinci en iyi mimarlık fakültesi, TU Delftta okumak buna dahil. Burada dünyanın en iyi mimarları ders veriyor. Nitekim bizzat Herman Herzbergerdan ders alma fırsatım oldu. Kendimi o konuda çok şanslı hissediyorum. Hollandalıların genellikle farklı kültürlere bakış açıları açıktır, ilgilenirler. Kendi benliğimi, Türk kimliğini unutmayarak dünya standartlarında işler yapabilmemi sağlıyor Hollanda.

·

Aynı zamanda bir mimarsın? Harika! İlgi alanların neler? Çünkü çok yönlüsün.

Çok yönlü olmak bana çok şey kattı. Sanırım çok kültürlü bir ortamda büyümenin etkisi de var. Mimarlık lisansımı bitirdim bu sene. İlgi alanlarım değişkenlik göstermekte: şehirde yürüyüp farklı sokakları keşfetmeyi çok seviyorum. Ayrıca yeni insanlar tanıyıp onların hikayelerini dinlemek bana çok iyi geliyor. Manevi yönümü de beslemeyi ihmal etmemeye çalışıyorum.



Van Gogh Müzesinde eserini gördük, çok mutlu olduk. Hikayesi nasıl, neler hissettin bize anlatır mısın?

Memento Diem, bir video enstalasyonudur. Fotoğraf, film ve hat sanatını kullanarak eser, Türkiye'deki yıkıcı bir depremin ardından ortaya çıkan sonuçları yansıtarak yoğun duyguları ve hayatın geçici doğasına ilişkin düşünceleri uyandırıyor. Kaos ve enkaz arasında, hayat mücadelesi içinde olan bir baba tarafından olağanüstü bir şekilde aranan oğlunu tasvir ediyor. 30 Haziran’da çıktığı için Kurban Bayramı'nın son gününe denk geliyordu ve üzerinde yazılan yazı hat sanatıyla hayırlı bayramlar olarak geçiyor. Vincent van Gogh'un yaşam yolculuğundan ilham aldığımı söylemeliyim. İzleyicileri anın tadını çıkarma ve ölümün kaçınılmazlığını kabullenme arasındaki kendi konumlarını düşünmeye teşvik ediyor.

Uluslarasın bir müzede bir eserimin sergilenmesi tabi gurur verici. Özellikle de deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızdan aldığım geri dönüşler beni çok mutlu etti ve hala ediyor. Sevdiklerimin, ailemin ve sanatseverlerin buluştuğu Vincent Cuması akşamında çok derin duygular hissetirdi.









Comments


bottom of page