top of page

Yol olmak mı? Yol almak mı?

Fizikte termodinamiğin üçüncü yasası şöyle der: “Hareket azaldıkça düzen artar. Sürekli çalışan, dağınık zihnimizde gevşeyip kendi içine döndüğünde, sakinleştiğinde daha düzenli, daha kapsamlı ve daha yaratıcı bir şekilde çalışır.” Bu mantıkla gidilirse sorunlara çözüm bulunur, stratejiler oluşturulur, olaylar farklı ve doğru perspektiflere oturtulur. Bu durumu herhangi bir olaya entegre ederek sorunların çözümü üzerine gidebiliriz.

Çözümün temeli de zaten özgür irademizin kaynağı, insan olarak bizi diğer canlılardan da farklı kılan durup düşünme becerilerimizdir. Bu noktada bilgi önemlidir fakat bazı noktalarda da hayal gücünün bir adım öne geçmesi gerekmektedir. Buna Einstein da inanırdı. Descartes de gerçekliği aradığımızda bunun mantıksal düşünmeye ya da iş yapmaya ara verdiğimizde keşfedebileceğimizi vurgulamaktadır.

Hayatımızda insani özelliklerimizi sergilerken bazen kendime değer edindiğim Thomas Jefferson’un “Zevkler söz konusu olduğunda rüzgara siz de kapılın; ilkeler söz konusu olduğunda ise kaya gibi sağlam durun.” sözü bazı toplumların üyelerine kültürel olarak kazandırdığı bir kazanımdır. Tutkularınız ne kadar fazla ise mutlu olma ihtimaliniz de o kadar artar. Olayların iyi yönlerini görmeyi tercih ettiğinizde iyilikler gelip sizi bulacak; kötü yönlerini aradığınızda ise başınız dertten kurtulamayacaktır.

Her birey kendi içinde farklıdır ve kendi yolunu bulması gerekir. Kimse kimseyi kendi ile aynı yoldan yürümeye sürüklememelidir. İşler, ilişkiler gelip geçicidir. Sahip olduğunuz tek varlık kendiniz olduğunuz için kendinizle uğraşmayacaksınız da kiminle uğraşacaksınız? Niçin gurur duyacağınız bir insan olarak kendinizi yaratmak için çaba göstermeyesiniz?

Kullanılmadığı zaman hızla eskiyen tek makinada insan vücududur ve eğer ki insan olgunlaşırken kendini geliştirememişse; eleştiriye de kapalıdır. Ruminin sözü aklımıza gelir burada “Eleştiri benim aynamı parlatıyor.” Eğer ki siz kendinizi bulanık görmeyi tercih ediyorsanız. İnsan olarak kendinizi sorgulamamız da gerekmektedir. Tabi demeden geçmek istemem eleştiri var, eleştiri var. Her şeyde kusur bulanların eleştirileri değerlendirmeye tabi tutulmamaktadır.

Özgür iradenizin getirisi olan düşünme becerisi ile hayal gücünüz, sizi tutkularınızın peşinden götürecek olan sağlam bir rüzgardır. Bu rüzgarla yol almayı tercih etmek de sizin elinizde yol olmayı tercih etmekte.

Rast gelsin…



Comments


bottom of page