top of page

Çanakkale’nin İlgi Çekici Manzarası: Zeus Altarı

Zeus Altarı, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçe sınırları içerisinde, Küçükkuyu beldesine 4 km uzaklıkta, bir tepe üzerinde Adatepe köyünün hemen girişinde yer almaktadır. Zeus Altarı, Edremit Körfezi’ni olduğu gibi görmekte ve turistlere harika bir manzara sunmaktadır. Uzun bir yokuş toprak yoldan yürüdükten sonra basamaklardan çıkarak bu manzaraya ulaşabilirsiniz.

Zeus Altarı’nın hikayesi ise İlyada Destanı’nda bulunmaktadır. Tanrıların İda Dağı’nda yaşadıkları ve Truva Savaşı’nı buradan izleyip yönettikleri anlatılır. Tanrıların tanrısı Zeus’un burada yaşadığı söylenir. Buranın Zeus'a ait olduğu düşünüldüğünden insanlar adaklarını buradaki nişlere bırakmışlardır. Kaya kütlesi oyularak basamaklar yapılmıştır ve en tepeye bu basamaklarla çıkılır. Ayrıca bu büyük kütlenin içi oyularak bir sarnıç da yapılmıştır. Sunağın konulduğu yerin altında büyük bir oda bulunmaktadır ve içinde su bulunan bu odaya -sarnıca- Zeus Mağarası denilmektedir.

Zeus Altarı’nın bir diğer hikayesi ise, Zeus’un eşi tanrıça Hera, uyku tanrısı Hypnos ile birlikte Lekton’dan (Babakaleden) gelerek Zeus’u burada uyutmuştur. Böylelikle denizlerin tanrısı olan Poseidon’un Truvalılar’a karşı Akhalılar’ın tarafında savaşa müdahale etmesine zemin hazırlamıştır.

Bir diğer efsaneye göre Zeus’un Hera’ya burada âşık olduğu söylenmektedir. Zeytin ağaçlarıyla başlayan patika yolu çam ağaçlarıyla devam etmektedir ve harika bir büyülü alan yaratmaktadır. Çoğu arkeolog burayı tanrıların yaşadığı alan olarak tanımlamıştır.




Comments


bottom of page